tirsdag 6. september 2011

Monotrykk

Monotrykk var den første oppgaven i trykk og foto i år. Mono betyr alene, enslig eller enkel, det vil si at vi kun får et eksemplar av det vi trykker. Vi fikk i oppgave å lage tre ulike trykk. 

Til monotrykk trenger man:
Utstyr:
Plate 
- Vi brukte plexiglass
- Glassplate til trykksverten
Redskaper
- Trykksverte 
- Trykkvalse
- Skrape til å fordele trykksverten
Trykkpapir
- Dyptrykkspapir - vi brukte "Hahnemühle dyptrykkspapir", både 220 gram og 350 gram. 
Objekter
- Pinne
- Blomst
- Papir

Trykksverte
Pinne, blomst, trykkplate av plexiglass, trykkvalse (en rulle) og en skrape vi brukte for å fordele trykksverten. 

I første trykket fikk vi i oppgave å lage et trykk og danne et hvilket som helst mønster ved kun å bruke en pinne. 
Man begynner med å ta trykksverte i forskjellige farger utover en glassplate, og enten bruke de klare rene fargene, eller blande seg til de man selv ønsker. Deretter drar man de utover og ruller med valsen på glassplaten og deretter på trykkplaten. Når man har dekket trykkplaten med farge, der man ønsker og laget det mønsteret man ønsker. Legger man det på pressa. Først et ark, trykkplaten, dyptrykkspapiret (som har ligget noen minutter i lunkent vann), ark og deretter skumgummien og ruller frem og tilbake til trykket har blitt overført på dyptrykkspapiret. Slik som vist på bildet under:


I trykk nummer to skulle vi brukte objekter fra naturen, jeg valgte å brukt blomster. Der man plasserer disse på trykkplaten vil det da ikke bli noe trykksverte, men den originale fargen til dyptrykkspapiret (hvit). I trykk nummer tre kunne vi velge selv hva vi ville bruke som objekt, jeg valgte å bruke papir og tvinne det sammen, også la jeg det på trykkplaten. 

Resultatet av det tredje trykket, altså det hvor papir er brukt som objekt.



Christina Antonie




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar